top of page
Hvad er en afhængighed?

 

Afhængighed indebærer ændringer i ens måde at tænke på og adfærd. Afhængighed kan være både en psykisk og en fysisk tilstand.

 

Fysisk afhængighed er et resultat af, at kroppen har tilpasset sig ens afhængighed som f.eks. alkohol, narkotika eller narko. Der opstår derfor fysiske symptomer, når stoffet ikke længere er i kroppen. Når kroppen ikke længere har stoffet i kroppen, kan man få abstinenser. Det er som regel: kvalme, diarre, hovedpine, feber samt endog kramper.

 

Psykisk afhængighed er, at man opnår en følelse af tilfredsstillelse og velvære ved at indtage stoffet eller udføre en handling som f.eks. at shoppe. Når man er psykisk afhængig af noget, har man jævnligt en voldsom trang til at udføre ens afhængighed.

 

En ægte afhængighed kan defineres som en vedvarende og ukontrolleret brug af enten en adfærd eller substans som alkohol, en særlig type fødevare, chokolade, medicin, narkotika eller shopping. De fleste psykologer er enige om, at afhængighedsmønstre afhænger af ens miljø og familie. I dag er de fleste eksperter også enige om, at afhængighed- uanset hvad dens årsag er- biologisk set er en hjernesygdom. Psykologer mener at alt tyder på, at grunden til afhængigheder er en kortslutning i signalstofferne i hjernen. I den afhængige hjerne er der en uligevægt af signalstofferne serotonin og dopamin. Med for meget dopamin i hjernen og ikke nok serotonin kan man ikke modstå diverse fristelserne, som skaber afhængigheder.

 

Er du afhængig?

Afhængighed findes i forskellige former. Når vi tænker på en afhængighed, tænker vi oftest på alkoholisme og narkomani. Der er også sociale og kulturelle vaner, som også kan beregnes som en afhængighed. Der er endda religiøse afhængigheder. I de religiøse afhængigheder er der tale om deres indsigt på tilværelsen; nemlig deres indsigt på livet om universet og hvordan vi er skabt. De kan nemlig ikke se længere, end hvad deres tro fortæller dem.

 

Nogle forbinder tvangshandlinger og afhængighed med hinanden. Men de er faktisk meget forskellige. Ved tvangshandlinger kommer der ikke et rus af lykkeendorfiner, som hvis man er afhængig.

 

Tvangshandlinger er handlinger, der gentages igen og igen. Det er også kaldt OCD. OCD betyder obsessive-compulsive-disorder eller obsessiv-kompulsiv tilstand. Det er en psykisk lidelse, som indebærer tvangshandlinger og tvangstanker. Når man forsøger, at modarbejde ens trang ender det ofte i angst.  

 

© 2014 by Brændgårdskolens elever. Proudly created with Wix.com

bottom of page